Jurmo

Sijainti

59° 49' 41.088" N, 21° 35' 1.824" E
Arvosana: 
3.09091
Keskiarvo: 3.1 (11 ääntä)
Jurmo sijaitsee Paraisten kunnassa. Jurmo on saavutettavissa ainoastaan vesitse. Retkisatama Satamanumero: 802 Syvyys: 1,0 - 2,5 m Kiinnitys: poijut, ankkuri Muut palvelut Saarella risteilee kävelypolkuja. Saaren kärkiosat ovat kansallispuistoaluetta. Länsiosassa on liikkumiskielto lintujen pesimäaikaan 1.4. - 31.7. Kansallispuiston telttailualue ja tulentekopaikka sijaitsevat Moringharulla kyläsataman läheisyydessä. Jurmoon voi tutustua myös paikallisten oppaiden Aino Mattssonin tai Agneta Anderssonin kanssa. Lisätietoja: Aino Mattsson, puh. (02) 4647 137 ja Agneta Andersson, puh. (02) 4647 166. Satamassa on kalan myyntiä, pieni kauppa ja kahvila, vesipiste ja wc sekä Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen ylläpitämä jätepiste. Paikallisilta voi kysellä mökkimajoitusta. Saarella ei ole erityisiä palveluja liikuntaesteisille. Luontotupa Iurima Vuonna 1999 valmistuneella luontotuvalla on Jurmon saaren luonnosta ja historiasta kertova näyttely. Tupa on auki ympäri vuoden ja sisäänpääsy on maksutonta. Luontotuvalla ei ole henkilökuntaa. Jurmon luonto ja historia Jurmon saari on koko Suomen halki kulkevan Salpausselän viimeinen maanpäällinen jatke, lähes puuton moreeninummi, satujen ja merirosvotarinoiden saari. Laajat kanervanummet kivikkorantoineen ovat otollinen elinympäristö monille harvinaisillekin merilinnuille. Kevät- ja syysmuuttoaikoina Jurmo on yksi saariston parhaita lintujen tarkkailupaikkoja. Saarella toimii myös Turun lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema (tly.yhdistysavain.fi). Jurmon arkeologiset jäännökset kuuluvat Saaristomeren tunnetuimpiin matkailunähtävyyksiin. Jurmon kylästä on ensimmäiset merkinnät maakirjassa jo vuodelta 1540. Saarella on neljä kivikehää, joita kutsutaan nimellä munkring eli munkinkehä. Munkinkehien tarkoitusta ei tunneta, mutta niiden epäillään liittyneen joko laidunnukseen tai venekuntien yöpymiseen sesonkikalastuksen aikana. Saarella on nähtävissä myös mm. rakennusjäännöksiä, joita on pidetty kappelien jäännöksinä. Jurmon nähtävyyksiin kuuluvat myös vanha tuulimylly, Jurmon hautausmaa sekä kappeli vuodelta 1846. Sotahistoriasta kiinnostuneiden on mahdollista löytää Jurmosta jäännöksiä venäläisestä lentoasemasta ensimmäisen maailmansodan ajalta. Vanhat perinteet ja perinteiset elämäntavat ovat säilyneet saarella ja Jurmon kylä on edelleen asuttu vuoden ympäri.
Tiedot
Merikartta
715
Alue
D
Minimisyvyys
1.0
Maksimisyvyys
4.0
WWW
Puhelin
0400 424 261
Satamanumero
802
Vieraspaikkamäärä
60
Sisäänajokartta: 
Sataman palvelut: 

Kahvila


Jätehuolto


Vesi


Kioski


Ravintola


WC


Luontopolku


Sauna


Tulentekopaikka


Kommentit

Comment: 

Siis pohjoisen Jurmo. Avoin itätuulille.

Comment: 

Kartan jurmo ei täsmää muun kanssa.

Comment: 

Kauppaa laajennettu. Edelleen ei sähköä veneisiin. Puuceet.
Ruuhkainen loma-aikana.

Comment: 

Saaristomeren helmi. Mukava pieni museo ja kahvila aivan rannassa. Kahvilassa loistavaa pullaa ja tuoretta savukalaakin välillä saatavissa. Hintataso todella miellyttävä, kuten asiakaspalvelukin. Myös kirkko ja hautausmaa ovat upeita. Maisemoiltaan Saaristomeren ja ehkä koko Suomen rannikkoalueen upeimpia paikkoja.

Comment: 

Kaksijakoiset fiilikset. Saaren luonto ja maisemat upeat. Rantakauppa ja kuppila todella kiva. Satama pienehkö ja heinäkuussa ylettömän ruuhkainen . Ei sähköä veneisiin. Puuseet välillä siivottomassa kunnossa.

Comment: 

Sähköt laiturilla!

Comment: 

Aivan ihastuttavat maisemat ja sataman tunnelma miellyttävä. Miinuksena ei mahdollisuutta peseytymiseen illalla ellei varannut saunaa. Saatiin saunavuoro klo yhdeksi yöllä. Puu-WC:t aika tymäkässä kunnossa.

Comment: 

Satamamaksu 20eur laiturissa sis. sähkön ja aamupesun saunalla. Aallonmurtajassa n. 18€ ilman sähköä. Puhdistettua vettä saatavissa kanisteriin rajoitetusti 100lit tunnissa. Vielä löytyi illallakin muutama vapaa paikka ainakin pienemmälle veneelle.